Vodný kameň v kuchyni – ako ho vyčistiť z nerezových povrchov?
3 min čítaniaKeď sú nerezové povrchy nové a čisté, tak vyzerajú v kuchyni naozaj efektne. Pekne sa lesknú, kuchyňa vďaka nim vyzerá moderne a luxusne. Ak máte problém s tvrdou vodou, tak sa nerezové povrchy pri pravidelnom používaní veľmi rýchlo zašpinia. A povedzme si úprimne, vodný kameň nejde vždy odstrániť len tak ľahko. Ako teda docieliť, aby boli vaše nerezové povrchy v kuchyni zas lesklé a čisté?

Vlastnosti vodného kameňa
Niekomu vodný kameň nevadí a jednoducho s ním už ráta, keď si dáva nerezové komponenty do kuchyne. No druhá vec je, že vodný kameň nie je negatívny len z estetického hľadiska, ale vplýva aj na spotrebu elektrickej energie. Už keď je v nerezových spotrebičoch aj malá vrstva vodného kameňa pôsobí ako tepelná izolácia, takže sa zvyšujú nároky na spotrebu elektriny. Náklady v domácnosti s tvrdou vodou sa navyšujú, takže s ním musíte pravidelne bojovať a odstrániť ho.
Odstránenie na nerezových povrchoch
Najbežnejším a najpoužívanejším spôsobom, ktorý sa pri odstraňovaní vodného kameňa používa, je zmes octu a vody, prípadne kyseliny citrónovej a vody. Roztok si pripravíte tak, že si zmiešate vodu a kyselinu približne v pomere 1:1 alebo 2:1. Povrch začnite touto zmesou leštiť, nechajte chvíľu pôsobiť a potom zmyte čistou vodou.
Pri odstraňovaní vrstvy vodného kameňa v rýchlovarnej kanvici ju naplňte čistým octom alebo zmiešajte ocot s malým množstvom vody. Nechajte obsah v kanvici uvariť, pokojne aj dvakrát, potom nechajte zmes vychladnúť a jednoducho ju len vylejte. Vodný kameň by sa mal počas varenia rozpustiť. Tieto tipy nemusíte využiť len v kuchyni, ale aj na čistenie nerezových povrchov v kúpeľni (batérie, práčka…).