Ako vybrať hrnce do kuchyne? Vieme, čo odporúča šéfkuchár
3 min čítaniaKeď si zariaďujete kuchyňu, tak vždy radšej investujete do kvalitnejších materiálov, než by ste mali každých pár rokov tento riad meniť. Je teda potrebné vyberať hlavne podľa materiálu a prevedenia. Riad je niečo, čo pri pravidelnom varení využívate každý deň, takže je dôležité, aby sa len tak nepoškodil.
Výber podľa materiálov
Aké sú jednotlivé výhody a nevýhody konkrétnych materiálov? Pri výbere záleží hlavne na tomto parametri, takže by ste si mali tieto vlastnosti dôkladne naštudovať. Smaltované riady sú odolné proti poškriabaniu, môžete ich dať umývať do umývačky riadu a výhodou je aj dlhá životnosť.
Na druhej strane sú náchylné na zmeny teplôt, sú náchylné na obitie a môžu sa jednoducho popraskať. Nerezové riady sú na druhej strane oveľa odolnejšie, no ich nevýhodou je zafarbenie po použití soli, pri použití v rúre a pri uchovávaní potravín.
Čo odporúča šéfkuchár
Šéfkuchár jednej z najlepších pražských reštaurácií Yamato – Marek Hora odporúča hrnce z radov Destiny, majú výborné vlastnosti a ich cena je viac ako priaznivá. Na výber sú rôzne sady. Sada riadu Destiny prešla testom a recenziou aj na stránkach Nákupnej poradne.
Na výber sú aj ďalšie materiály
Liatinové hrnce sa rýchlo zohrejú a sú odolné voči nárazom a mechanickému poškodeniu. Nesmú sa umývať klasickými saponátmi, sú teda náročnejšie na údržbu a musia sa udržiavať mastné. Medené hrnce veľmi dobre vedú teplo a meď je odolným materiálom. Sú, rovnako ako liatinové hrnce, náročné na údržbu a nevýhodou je aj vysoká cena.
Teflón je veľmi obľúbeným materiálom, lebo sa tam jedlo nepriliepa, hrnce nie sú drahé a môžete ich dať aj do umývačky. Keď ich ale poškriabete, tak sa bude na nich už všetko pripaľovať a sú náchylné na prepálenie. Obľúbené sú aj titánové riady, keďže sú odolné, s dlhou životnosťou a jedlo sa nepriliepa. Nevýhodou je len vyššia cena.