Organizácia kuchyne – ako mať prehľad v celej kuchyni a potravinách?
3 min čítaniaVarenie je pre niekoho priestor na využitie svojej kreativity a pre niekoho zas len povinnosť, ktorú musí každý deň vykonávať. Nech patríte do ktorejkoľvek z týchto dvoch skupín, určite sa zhodneme, že sa najlepšie varí v kuchyni, kde máte prehľad. Či už je to prehľad v pomôckach na varenie alebo samotných potravinách. Často sa stáva, že si kuchyňu zorganizujete, no po čase je v tom znovu neporiadok. Ako usporiadať veci v kuchyni tak, aby to vydržalo?

Dózy a označenia
Najväčším problémom v kuchyni býva, keď máte pootvárané potraviny v sáčkoch, v ktorých ste ich doniesli z obchodu. Kvôli tomu nemáte v tom prehľad, neviete čo je otvorené alebo čo treba dokúpiť. Ideálne sú na to priesvitné plastové dózy so štítkom. Vďaka tomu sa budete medzi potravinami lepšie orientovať, keď bude nádoba prázdna, tak budete vedieť, čo máte dokúpiť a každý druh potraviny bude mať vďaka štítku svoje vlastné miesto.
Otvorené police
Keď máte v kuchyni zatvorené skrinky s policami, tak viete, že nikto ten neporiadok neuvidí, jedine že by ste ich začali pred ním otvárať. Keď máte ale v kuchyni niekoľko otvorených poličiek, na ktorých skladujete napríklad strukoviny, cestoviny, ryžu alebo iné trvanlivé potraviny, tak vás to viac namotivuje k upratovaniu. Dôležité je napríklad aj umývanie prachu v skrinkách, čo v prípade tých uzavretých nie je až takým zvykom a často na to zabúdame.
Každá vec na svoje miesto
Či už vďaka menovkám alebo pre to, aby ste čo najlepšie dočiahli na kuchynské náradie, každá vec by mala mať svoje vlastné miesto. Vďaka tomu potom budete vedieť vždy kde čo máte a stále budete udržiavať ten poriadok, ktorý ste si na začiatku urobili. Dôležité je, aby ste v prednej časti poličky mali veci, ktoré najviac používate a vzadu menej používané veci. Štítky si môžete nalepiť aj na konkrétne miesta v poličke, takže vás to bude nútiť presne na to miesto uložiť konkrétnu vec.